Markéta Hrubešová: Vaření v karavanu je svoboda i radost

20. října 2025  /  9:00

Herečka Markéta Hrubešová má slabost pro vaření, dobré víno a životní zážitky. Cestování karavanem si už vyzkoušela a tvrdí, že to byla nejen zkouška praktických dovedností, ale hlavně nádherná zkušenost. „Je to svoboda – máte svůj domeček, jedete, kam chcete, a přitom jste pořád doma,“ říká s úsměvem při natáčení videa pro veletrh Caravaning. Uvidíte v něm mimo jiné, že připravit v karavanu palačinky není úplně lehké. 

Markéto, co pro vás karavaning znamená?
Karavaning? To je pro mě životní styl. Já už jsem si ho zkusila – byl to můj sen, který jsem si splnila, a doufám, že si ho ještě někdy zopakuju. Je to svoboda. Nejste na jednom místě, můžete se přesouvat, a přitom máte svůj malý domeček. To mě na tom hodně baví.

Kam jste tehdy vyrazili?
Projížděli jsme jižní Čechy – Hlubokou a celé okolí. Byli jsme v karavanu týden, s manželem, dcerou a její kamarádkou. Čtyři lidi na malém prostoru, ale fungovalo to skvěle! Zastavili jsme, kde jsme chtěli. Já totiž nemám ráda organizované dovolené, a tohle bylo úplně bezvadné.

Mnoho lidí si myslí, že se v karavanu nedá pořádně vařit. Co vy na to?
Ale dá! Já jsem si to vyzkoušela. Vařila jsem de facto to samé, co doma – jen v jednodušší verzi. A vždycky jsme měli krásné stolování, tři chody, k tomu vínečko (směje se). Děti měly limonádu, my s mužem víno, a bylo to nádherné.

Všechno jsem si chtěla udělat hezky – natrhala jsem kytky, prostřela, aby to mělo atmosféru. Pro mě je vaření symbolem toho, že rodina je spolu. Takže nechci nic odbývat pizzou z mrazáku, když se dá udělat poctivé jídlo i na cestách.

Překvapilo vás na karavaningu něco – ať už pozitivně, nebo negativně?
Pozitivně určitě ta svoboda. Když člověk dodržuje pravidla a neparkuje, kde nemá, tak je to nádherné – prostě se zastavíte, kde chcete. A všechno máte s sebou. Je to vlastně i ekologické, šetrné k přírodě.

A negativně? Jediná věc, která je pro mě trošku složitější, je hygiena. Mám ráda klid, a když jsou kolem mě další tři lidé, i když jen za dveřmi, tak to není úplně komfortní (směje se). Ale dá se to řešit – třeba zastávkou u kempu nebo hotelu, kde mají sprchy. Dnes už je spousta míst přizpůsobených právě pro karavanisty.

Kam byste se chtěla s karavanem podívat příště?
Toskánsko! To je moje srdcovka. Miluju tu krajinu, víno i jídlo. Tam se dá koupit všechno v úžasné kvalitě – čerstvá zelenina, těstoviny, mortadela, prosciutto, mozzarella… Už si to úplně představuju: někde u vinice, sklenka červeného, salát, rajčata, těstoviny. Jo, to by bylo dokonalé!

A na závěr – proč by podle vás měli lidé přijít na veletrh Caravaning Brno?
Protože si to můžou sami zažít. A hlavně – ať přijdou i ochutnat! V pátek tam budu vařit a chci ukázat, že i v karavanu se dá vařit kvalitně, chutně a jednoduše. Není třeba žádné komplikované recepty – stačí pár dobrých surovin, radost a láska k jídlu.