Přejdi na obsah | Přejdi na menu | Přejdi na vyhledávání

SALIMA
20.-23.4. 2020

Mezinárodní potravinářský veletrh

České cechovní normy jsou návratem ke kvalitě

 

Veletrh SALIMA se stal dějištěm prvního oficiálního představení Českých cechovních norem, které po vzoru Rakouska zavádí Potravinářská komora ČR. Certifikáty si převzalo prvních osm výrobců.


„Podporujeme kvalitní potraviny a projekt České cechovní normy je o tom, že se do výrobků českých výrobců dávají kvalitní suroviny. To je nám sympatické, a protože tak standardně vyrábíme, neváhali jsme se k novému projektu připojit,“ vysvětlil na veletrhu generální ředitel společnosti Boneco Zdeněk Štěpánek. V porovnání s jinými značkami kvalitních potravin jako například Klasa cechovní normy stvrzují, že firma vyrábí dle určeného technologického postupu. „Klasa je trošku jiný projekt, kde značku může získat více výrobků jednoho druhu dělaných podle různých receptur. Cechovní norma je napsaná jednoznačně a určuje, co se do daného výrobku má použít, což pro nás není problém splnit. Slibujeme si od toho marketingovou podporu výrobkům. Věříme, že spotřebitelé časem začnou takové produkty vyhledávat a konečně si uvědomí, že čeští potravináři vyrábějí kvalitně,“ dodal Zdeněk Štěpánek.

Společnost Boneco získala v Brně licenci na osm svých výrobků. Spolu s ní převzalo certifikáty Českých cechovních norem ještě dalších sedm výrobců potravin, konkrétně společnosti Madeta, Maso uzeniny Písek, Choceňská mlékárna, Česká vejce, Zlatá vejce, Velkopavlovické drůbežářské závody a Podnik pro výrobu vajec v Kosičkách.

„Nové České cechovní normy jsou odpovědí na volání spotřebitele po kvalitních a normálních potravinách. Myslím, že tyto normy najdou uplatnění nejenom ve vztahu ke spotřebiteli, ale i při vyjednávání cen s řetězci, protože se při produkci normálních potravin nechceme tlačit dolů pod cenu a chceme používat kvalitní suroviny,“ konstatoval na veletržní tiskové konferenci prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman. Systém ideově vychází z bývalých československých státních norem a současných českých technických norem. Potraviny vyrobené podle nich by měly mít nadstandardní charakteristiky proti srovnatelným výrobkům na trhu. V Rakousku se cechovní normy vztahují na třicet tisíc produktů, u nás by se první loga či slovní označení na výrobcích měla objevit do tří měsíců.

Datum: 18.2.2016 15:30:00

Současně také

SALIMA TECHNOLOGY
20.-23.4. 2020


VINEX
20.-23.4. 2020


MBK
20.-23.4. 2020


G+H
20.-23.4. 2020


EmbaxPrint
20.-23.4. 2020


FESTIVAL CHUTÍ
23.-25.4. 2020

Mohlo by vás zajímat

Vybíráme z firem

 

Fotogalerie

Video

Vyhledat můj veletrh

Areál výstaviště