GO
20.-23.10. 2022
Veletrh průmyslu cestovního ruchu

REGIONTOUR
20.-23.10. 2022
Veletrh turistických možností v regionech

Veletrhy cestovního ruchu dnes odstartovaly, představují přes 860 vystavujících firem z 26 zemí
Na brněnském výstavišti dnes odstartovaly veletrhy Go a Regiontour. Ty se věnují výjezdovému a domácímu cestovnímu ruchu. Podle ředitelky Moniky Palatkové z agentury CzechTourism za první tři čtvrtletí roku 2017 vzrostl počet přenocování zahraničních hostů o 9 procent. Přičemž výraznější nárůst než Praha hlásí regiony.
Aktuální data agentury CzechTourism potvzují další růst turistického zájmu o naše regiony. Za první tři čtvrtletí roku 2017 vzrostl počet přenocování zahraničních hostů o 9 %, přičemž výraznější nárůst než Praha hlásí regiony. Dynamicky přibylo návštěvníků z Číny a Koreje - o 44 procent a 31 procent.
Na slavnostním zahájení akce také předseda Fóra cestovního ruchu Viliam Sivek připomněl, že 99 procent příjmů v sektoru zajišťují malé a střední podniky. Přímo na zahájení pak podepsal memorandum o spolupráci Fóra cestovního ruchu s Asociací malých a středních podniků a živnostníků, kterou zastupoval předseda představenstva Karel Havlíček.
Osobnosti v čele s předsedou Senátu Milanem Štěchem ocenily zejména vývoj v odvětví cestovního ruchu a nový koncept veletrhů GO a REGIONTOUR. „Tyto veletrhy jsou dobrou ukázkou, čeho všeho jsme již na poli cestovního ruchu dosáhli,“ konstatoval Milan Štěch. Díky nové koncepci se podnikatelské subjekty nově mohou prezentovat společně s kraji, což přivítali přítomní představitelé asociací cestovních kanceláří a agentur.
Nový festivalový pavilon
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Letošní novinkou je také festivalový pavilon F, který nabízí řadu zážitků. Děti ocení skákací chaloupku či například bobovací dráhu. Dospělí zase mohou prozkoumat jachtu či vůz, který přivezli nomádi. V centru pavilonu vyrostl také speciální bar – 5. nástupiště. Přímo pro veletrhy vytvořil speciální koktejly barman Martin Hoffmann, který dlouho pracoval v brněnském podniku Super Panda Circus. Vycházel přitom z letošních mott tradiční cestovatelské akce. Lidé si mohou vychutnat například nápoje nesoucí názvy Rychlík směr Břeclav, Nezůstaneme na noc?, 2 míle západně či Pravá 180°, trochu vynáší. „Drinky jsem skládal asi dva dny. Všechny vycházejí z nějakého klasického dobře známého koktejlu a k tomu jsem přidával zajímavé ingredience, například heřmánek,“ říká barman Martin Hoffmann, který chystá vlastní projekt. Návštěvníci mají možnost během pátku a víkendu potkat více než 860 vystavujících firem z 26 zemí.
Prestižní gastronomická soutěž
Společně s veletrhy odstartovala také gastronomická soutěž a show Gastro Junior Brno – Bidfood Cup. Do speciálního veletržního kuchařského studia v pavilonu P se sjeli studenti oborů kuchař, cukrář, číšník, barman či barista. Soutěže se letos účastní dvě desítky škol. „Dva účastníci přijeli až ze Slovenska,“ říká předseda kuchařské poroty Oldřich Pitra a popisuje, jak soutěž těchto odborníků probíhá. „Soutěžící si po vylosování svého pořadí vyberou jeden z deseti boxů. V každém z nich je jedna základní surovina, to je maso, a čtyři doplňkové suroviny, těchto pět surovin musí ve svém menu použít. Poté mají čtyřicet minut na to, aby se poradili se svými trenéry, co budou vařit, udělají si kalkulaci a ve skladu nafasují další zásoby dle vlastního výběru. Během pětačtyřiceti minut pak uvaří čtyři porce jídla.“ Vítězové budou vyhlášení na závěr celé soutěže v neděli 21. ledna ve 12 hodin v pavilonu P na expozici Gastro Junior.
Současně také
Caravaning Brno
20.-23.10.2022
Mohlo by vás zajímat
Vybíráme z firem