Přejdi na obsah | Přejdi na menu | Přejdi na vyhledávání

GO
16.-19.1. 2020

Mezinárodní veletrh průmyslu cestovního ruchu

REGIONTOUR
16.-19.1. 2020

Mezinárodní veletrh turistických možností v regionech

RegFoodFest: Když se hrozny změní v lahodný mošt

 

Na dlouholeté rodinné tradici vinařství staví svoje umění Slovácká moštárna ve Strážovicích. Magdalena Válková – dcera uznávaného odborníka Jaroslava Krista a sestra vyhlášeného vinaře Tomáše Krista – se vydala novým směrem. Z hroznů vyrábí vinné mošty. Se svým nápadem a hlavně finálním výsledkem už od roku 2011, kdy začala, přesvědčila řadu konzumentů a také porot nejrůznějších soutěží.

Hned v roce 2014 získala zlatou hvězdu v nejprestižnější potravinářské soutěži ve Velké Británii Great Taste Awards. Odnesla si ji za vinný mošt – Muškát Moravský. Na čtyři stovky porotců vybíralo ty nejlepší produkty z více než deseti tisíců výrobků z celého světa.

O dva roky později Válkovi brali prvenství v krajském kole soutěže Česká spořitelna Živnostník roku 2016. V celorepublikovém finále se umístili na 2. místě, konkurenci měli obrovskou - šest tisíc živnostníků a firmem.

K tomu se přidávaly tituly Tradiční výrobek Slovácka, TOP delikatesa. V neposlední řadě Chuť jižní Moravy a Regionální potravina, ten za vinný mošt – Pálava.

Podmanivou svěží vůni a plnou chuť tohoto moštu si zamilují děti, nadchne ženy a ocení ji i skuteční znalci. Je spojením letité zkušenosti zpracování hroznového vína s nejmodernějšími technologiemi zpracování vinných moštů. Vylisovaná šťáva révy vinné je čistě ovocná, bez přidaného cukru. Je vyrobená z vybraných hroznů pěstovaných na Slovácku, které jsou zpracované šetrných způsobem. Šťáva je lisována ihned po sběru, aby byla zachována chuť a aroma čerstvého ovoce.

Kromě moštů se Magdalena Válková začala věnovat i vínu a uvedla na pulty kolekci z Babího lomu. V nabídce má i zajímavé delikatesy – vinné želé. „Jde o zahuštěné víno nebo zahuštěnou hroznovou šťávu, většinou přislazenou. Stejně jako mošty, i naše želé je vždy odrůdové,“ popisuje Magdalena Válková. Želé se podle ní používá podobně jako marmeláda - na tousty, sladké pečivo, k doplnění slaných pokrmů. Vynikající je s hrubě namletou vepřovou paštikou nebo s čerstvým kozím sýrem doplněným rukolou. Jinou variantou je želé z hutného červeného vína, konkrétně z odrůdy Rulandské modré, které se lehce se přisladí, takže chutí připomíná višně v čokoládě a výborně ladí s kvalitní hořkou čokoládou.

Co všechno rodinný podnik nabízí, poznají zájemci na brněnských cestovatelský veletrzích od 17. do 20. ledna. Stánek najdou v expozici Kvalitních potravin a Státního zemědělského intervenčního fondu při ministerstvu zemědělství, který je garantem titulů Regionální potravina a Klasa.

 

Foto: SZIF a BVV

Datum: 4.1.2019 11:26:00

Mohlo by vás zajímat

Vybíráme z firem

 

Facebook


Fotogalerie

VIDEO

Vyhledat můj veletrh

Areál výstaviště