Přejdi na obsah | Přejdi na menu | Přejdi na vyhledávání

GO
17.-19.1. 2020

Mezinárodní veletrh průmyslu cestovního ruchu

REGIONTOUR
17.-19.1. 2020

Mezinárodní veletrh turistických možností v regionech

Mistr předvede, jak se vařila káva před sto lety

 

Jak kávu vařili před sto lety? A jak ji dobře připravit dnes? Na lednovém Regiontouru se to zájemci dozvědí od jednoho z nejpovolanějších - Adama Troubila, nositele titulu Mistr kávy. Devětadvacetiletého brněnského baristu byste s ranní kávou nepotkali, v tom, jakou kávou ohromit i ty nejnáročnější milovníky, má ale jasno. Současné hity i prvorepublikovou verzi bude připravovat také při své barmanské show u stánku města Brna vystavěného ve stylu dobové kavárny. Hlavním tématem expozice totiž bude chystaný obří festival Re:publika 1918-2018. Návštěvníci mohou posezení v dobové kavárně i s ochutnávkou profesionálně připravené kávy od Adama Troubila vyhrát vždy dopoledne i odpoledne během baristické šou.

„Zažíváme kávový boom, dneska je káva in. I za první republiky ji ale uměli dobře uvařit, byť výběr kvalitního kávového zrna byl hodně omezený,“ říká Adam Troubil z Live coffee, který na svých kurzech učí zájemce, jak různé varianty kávy připravit i v domácích podmínkách.

„Přibývá těch, kteří mají kávu jako koníček. Ale doba „malých presíček“ ještě neskončila,“ dodává člen kávové sekce České barmanské asociace a trojnásobný držitel ocenění Mistr kávy. To za loňský rok si převezme letos na jaře.

Adam Troubil
4x foto: Marie Schmerková

 

Když se řekne káva, představíme si dnes totéž, co za první republiky?

Záleží, jak se to vezme. Pokud máme na mysli nápoj, tak asi ano, ale v průběhu první republiky neměli prostí lidé moc možností se ke kávě dostat, byla to poměrně drahá surovina. Většinou byla v koloniálech k dostání jen zelená káva, kterou si potom lidé pražili doma sami, postupně si pár větších obchodníků pořídilo pražírny, ale byla to spíš výjimka.

A jak tehdy kávu připravovali?

Způsob přípravy třeba v kavárnách byl jiný než je dnes. Káva se většinou filtrovala nebo se v kavárnách stejně jako v řadě domácností používaly perkolátory, káva se zalévala horkou vodou a filtrovala bez papírového filtru většinou přes kovová síta.

Pochutnal by si na ní současník?

 Těžko říci. Je naprosto neporovnatelné, jak rozmanité odrůdy kávového zrna u nás lze koupit dnes a jak to bylo před sto lety. Dnes můžeme z jedné země sehnat mnoho různých odrůd z různých plantáží, tehdy moc možnost výběru zrna nebyla. Rozdíl je i v přípravě, dnes už používáme postupy, abychom ze zrna vytáhli pouze aromatické oleje, ale ne další látky. Strašně také záleželo na tom, jak byla káva upražená a podobně. Milovníci zemitějších metod by si asi přišli na své, většině by ale asi tehdy připravovaná káva moc nechutnala.

Mít rád kávu a zajímat se o její původ i přípravu je dnes „in“. Bylo pití kávy takhle oblíbené i někdy dříve v uplynulém století?

Do módy se v uplynulém století káva dostala vícekrát. Velká vlna obliby přišla kolem roku 1968, kdy se začínaly představovat pákové kávovary, přidávala se čerpadla do spářovacích jednotek kávovaru a vznikal tak větší tlak kolem 9 barů. Dneska mi ale přijde, že „in“ je káva jako celek, nejen u nás ale všude po světě už chodí hodně lidí, kteří kávě rozumí a ví, jak se má připravovat – a nejsou to zdaleka jen profesionálové v kavárnách, přibývá i laiků. Zvedá se i úroveň přípravy kávy v domácnostech.

Jak vypadá dnešní typický milovník kávy? Kdo má největší zájem o kurzy přípravy kávy, které pořádáte?

To se nedá jednoduše popsat, kávový boom je mezi všemi, zájem o kurzy mají průřezově všechny generace i lidé různě vzdělaní, chodí ke mně ti, kteří mají přípravu kávy jako obrovský koníček. Jednou mi jeden starší pán ukazoval fotku své kuchyně a popisoval: „Tahle půlka kuchyně patří manželce, tam vaří, tohle je moje půlka kuchyně.“ A měl tam vybavení na asi 20 různých metod přípravy kávy.

Adam Troubil v Brněnské kavárně Coffee fusion s kávovými nadšenci a přáteli.

 

Takže už je podle vás konec éře, kdy zákazníci chtěli „nějaké to malé presíčko“?

Turkům a malým presíčkům asi konec nebude, ale měli bychom asi být všichni terminologicky shovívavější. Já když se bavím s doktorem, také nepoužívám jeho odborné termíny, stejně tak jdou hosté do kavárny a chtějí se nechat pohostit, ne poučovat. Když předat informaci, tak nějakou nenápadnou a příjemnou formou.

Jaká je vaše nejoblíbenější káva? Máte nějakou stálici, nebo různé oblíbence třeba podle denní doby nebo nálady?

Já třeba ráno kávu vůbec nepiju, je pro mě nalačno příliš agresivní, káva podporuje trávení, do prázdného žaludku není ideální. Nemám na ni po ránu ani chuť. Jinak ale nemám v kávě rád mléko ani cukr. Mám rád jakoukoliv, když je dobře připravená a surovina je kvalitní.

Počkejte, ukažte mi nějakého znalce kávy, který si do ní dává cukr a mléko.

No, to je pravda. Myslím si ale, že možná někteří mají rádi sladkou kávu nebo mléko, ale bojí se to přiznat. A podle mě je to chyba, každý by měl pít kávu tak, jak mu chutná.

Na jakou kávu se můžou těšit návštěvníci Regiontouru, kteří dorazí na vaši baristickou show na společném pódiu Brna a Jihomoravského kraje?

Chci ukázat právě různé způsoby přípravy kávy v první republice a dnes, budu mít vacuum pot i french press, doufám, že se podaří zapůjčit i LAMKU, světově proslulý historický kávovar, který vymyslel brněnský podnikatel Hubert Lamplota.

Zdroj: Magistrát města Brna, Kancelář marketingu a zahraničních vztahů






Barista show Adama Troubila

čtvrtek 18. ledna ve 13.00 a 15.00

pátek 19. ledna v 11.30 a 15.00

sobota 20. ledna v 11.30 a 15.00

neděle 21. ledna v 11.00 a 13.30

Datum: 3.1.2018 7:15:00

Mohlo by vás zajímat

Vybíráme z firem

 

Facebook


Fotogalerie

VIDEO

Vyhledat můj veletrh

Areál výstaviště