Přejdi na obsah | Přejdi na menu | Přejdi na vyhledávání

GO
17.-20.1. 2019

Mezinárodní veletrh průmyslu cestovního ruchu

REGIONTOUR
17.-20.1. 2019

Mezinárodní veletrh turistických možností v regionech

Napínavé gastronomické klání na brněnském veletrhu

 

Cestování a gastronomie. To jsou skoro dvojčata. Poznávání kultury, pamětihodností si bez lokální gastronomie neumíme představit. Neochutnat něco z místní kuchyně je skoro turistickým hříchem.  A ne jinak tomu bude na brněnském veletrhu Regiontour a Go. I letos bude moravská metropole hostit finále jedinečné show Gastro Junior Brno – Bidfood. Mlsní jazýčkové by se tedy měli mít na pozoru.


Co Čech to kuchař aneb každý je doma svým master chiefem a pro svou rodinu nebo přátelé vykouzlí báječnou baštu. Stát ale doma před kuchyňskou linkou, listovat v kuchařce a házet do hrnce ingredience není nic převratného. Předvádět kulinářské umění před zraky zírajících a mlsných diváků v časovém limitu, už ale ano. Mladé talenty reprezentace jejich školy dokáže hodně potrápit. I když je publikum i časový interval stresují, chtějí ze sebe „vyvařit“ to nejlepší.

Česko čeká na svého juniorského „šéfa“

Talenti kulinářského cechu se zapotí již na 25. ročníku Mezinárodního mistrovství České republiky GASTRO JUNIOR BRNO 2019, který proběhne od 17. do 20. ledna 2019 na Brněnském výstavišti v pavilonu P u příležitosti konání 29. mezinárodního veletrhu průmyslu cestovního ruchu GO, 28. mezinárodního veletrhu turistických možností v regionech REGIONTOUR a Festivalu krajových specialit a regionální potraviny RegFoodFest.

„Soutěžící mají různá zadání. Všechno se odehrává přes tajné koše, to znamená, že si musí dopředu natrénovat pokrmy, které mohou během soutěže dostat. Teprve tady si vylosují svou konkrétní práci,“ vysvětlil pravidla soutěžního klání Bc. Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů České republiky (AKC).

Adepti kulinářského umění jsou ve stresu a minuty rychle ubíhají. Zvládnou tíhu okamžiku? Vypořádat se hlavně sám sebou bývá během vypjatých okamžiků často tím nejtěžším úkolem, jak zkrotit neposlušnou vařečku a připravit lahodný pokrm, který dokáže obstát v napěchované konkurenci. Studenti středních škol ale nejsou žádná ořezávátka. Umí jídla připravit rychle, kvalitně, esteticky i s grácií.

Nejpřísnějším kritériem je chuť

Hlavním cílem soutěže je ale prohloubit a ověřit úroveň odborné přípravy studentů škol s gastronomickým zaměřením pro budoucí vstup do praxe. Soutěž současně srovnává odbornou úroveň jednotlivých škol. Rozpoutá se totiž i klání o nejlepší školu. Pomyslná zlatá medaile mezi školami připadne těm školám, které dokážou sestavit vítězný tým ve čtyřech oborech: cukrář, kuchař a dvou z kategorie: barman, barista, teatender nebo číšník.

Nejde jen o to, připravit pokrm, jež dokonale vypadá, ale aby také potěšil trénované chuťové pohárky poroty a hodnotících. „Nejpřísnějším kritériem je chuť. Chtěli bychom, aby se docílila optimální chuť pro každého, protože tu máme každý různou,“ řekla Pavlína Berzsiová, předsedkyně poroty cukrářů loňského ročníku.

Že se jedná o nelehký úkol pro začínající odborníky gastronomie potvrdil i Lukáš Uher, člen loňské poroty kuchařů: „Do poslední chvíle neví, co si vlastně vytáhnou za suroviny. Pak mají 40 minut na to vymyslet se svým koučem jídla, kompozici a suroviny. Za 45 minut musí uvařit kompletně čtyři porce. Některým pod stresem utíkají minuty třikrát tak rychleji.“

O prestiži soutěže svědčí i záštita Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, hejtmana Jihomoravského kraje JUDr. Bohumila Šimka, prezidenta Asociací kuchařů a cukrářů České republiky Bc. Miroslava Kubce a prezidenta Česká barmanské asociace Bc. Aleše Svojanovského. Pod drobnohled odborníků se dostanou mladí kuchaři, cukráři, barmani, baristi, teatendeři a číšníci. Nad jejich umem budou bdít porotci z Asociací kuchařů a cukrářů České republiky i Česká barmanské asociace.

 

Datum: 16.1.2019 6:55:00

Mohlo by vás zajímat

Vybíráme z firem

 

Facebook


Fotogalerie

VIDEO

Vyhledat můj veletrh

Areál výstaviště