Přejdi na obsah | Přejdi na menu | Přejdi na vyhledávání

GO
16.-19.1. 2020

Mezinárodní veletrh průmyslu cestovního ruchu

REGIONTOUR
16.-19.1. 2020

Mezinárodní veletrh turistických možností v regionech

Kulinářský ráj na brněnském výstavišti. Festival Ochutnej svět láká na kuchařské show i ochutnávky jídel z celého světa

 

I bez letenek a pasů může každý návštěvník ochutnat pokrmy z celého světa. Tak zní slogan food festivalu Ochutnej svět, který je jednou z velkých novinek lednových veletrhů cestovního ruchu GO-REGIONTOUR. Zážitkový festival obsadí mezi 17. – 19. lednem 2020 pavilon F brněnského výstaviště. Návštěvníkům nabídne gastrovýlet po všech pěti kontinentech, přehlídku regionálních specialit, živé kuchařské show i bohatý doprovodný program.


Cestování není jenom o poznávání památek a muzeí, ale také o seznamování se s místní kuchyní. Právě návštěvou lokálních podniků, mluvením s místními obyvateli a seznamování se s tamními zvyky totiž poznáte danou zemi nejvíce do hloubky. Rychlou cestu kolem světa budou mít možnost absolvovat také návštěvníci veletrhu GO-REGIONTOUR, kteří zavítají do pavilonu F. Na rozdíl od cest do vzdálených destinací se zde ale nemusí bát neznámého, na festivalu se totiž představí špičkoví kuchaři, výrobci a zástupci vyhlášených podniků.

Chutě celého světa na jednom místě

Festival bude rozdělen do pěti sekcí dle jednotlivých světadílů. V rámci těch bude možné ochutnat pokrmy nejrůznějších typů a druhů. Na své si přijdou masožravci, vegetariáni, vegani i příznivci palleo stravy. Originální suroviny si navíc budou moci odnést i domů. „Festival bude jedinečný mimo jiné tím, že jeho součástí budou i malé trhy se surovinami typickými pro daný kontinent. Chybět nebude trh s čerstvými asijskými surovinami nebo akce Ochutnej Afriku, kam přivezeme čerstvé exotické ovoce přímo z tohoto kontinentu,“ říká Dana Drásalová, organizátorka food festivalu.

S kulturou, zvyky a významem jednotlivých pokrmů pro danou zemi se milovníci cestování seznámí na stáncích desítek ambasád, které se festivalu zúčastní. Zóna Gastrocestování zase přinese tipy na gastrovýlety, přednášky a workshopy.

Tváří v tvář kuchařskému idolu

Festival bude skvělou inspirací nejen pro fanoušky ochutnávání, ale i pro ty, kteří stojí nejraději za plotnou. Milovníci vaření budou mít možnost koukat pod ruce špičkovým českým kuchařům, kterých za tři dny trvání festivalu vystřídá na hlavním pódiu hned několik. Do Brna přijede například oblíbená spisovatelka a foodblogerka Kamu. Ta se svým fanouškům předvede v akci při vaření i v rámci autogramiády své kuchařky. Celodenní kuchařské show zaměřené na cizokrajné pokrmy budou proloženy zábavnými soutěžemi pro diváky. Své síly mohou změřit například při ochutnávkách surovin, degustaci piva nebo extrémní soutěži v pojídání hmyzu.

Morava, kraj dobrému jídlu zaslíbený

Také Česká republika má však na poli gastronomie co nabídnout. V areálu F proto nebude chybět oblíbený Regionální foodpark, kde se představí místní řemeslníci, začínající talenty i oblíbení výrobci lokálních specialit. Prezentovat se zde bude více než 200 dodavatelů, kteří nabídnou ochutnávky krajových výrobků nebo ukázky své zručnosti. Trh bude mít také část s ekologickými výrobky, kde mohou návštěvníci narazit na bezobalový obchod i další alternativní produkty.

Rozmanitost Jihomoravského kraje bude prezentovat také hostující Festival národů Podyjí, který již 20 let patří mezi tradiční festivaly v Mikulově. Právě Podyjí je jednou z nejstarších obydlených částí Evropy, kde se během desetitisíců let vystřídalo mnoho národů a kmenů. Jaké stopy zanechaly na místní kuchyni a kultuře se mohou návštěvníci přesvědčit na vlastní kůži díky rodilým kuchařům, hudebníkům a tanečníkům z této oblasti. „Špičkový kulinářský zážitek v podobě neotřelého menu od předních českých kuchařů zase nabídne nejznámější česká truck restaurace Whells, kterou otevíral a uváděl do provozu populární Zdeněk Pohlreich,“ láká Drásalová na další součást festivalu.

S plným břichem rovnou na lehátko

Co patří k dobrému jídlu? No přece dobré pití a náležitý odpočinek. Oboje lze pohodlně zvládnout v rámci pavilonu F. K nalezení zde budou nejrůznější bary, pražírny, kavárny i čajovny s vodními dýmkami. V sekci Koštuj víno se zase představí nejlepší regionální i světoví vinaři, chybět nebude ani přehlídka minipivovarů. Spočinout s drinkem v ruce mohou návštěvníci v odpočinkové zóně, kde budou k dispozici lehátka i aktivity pro vyplnění volného času.

Cenné lekce pro kuchaře, rodiny i módní nadšence

Ten, kdo se o vaření a svět gastronomie zajímá skutečně do hloubky, ví, že neustále vzdělávání je pro každého kuchaře zásadní. K tomu pomůže workshopová zóna nabízející kurzy všeho druhu od atraktivních kurzů vaření, před foodstiling až po ukázky grilování, výroby dezertů nebo přednášky o kávě. Cennou lekcí může být také návštěva dětské zóny. Zde se přednášející pokusí rodiny přesvědčit, že děti do kuchyně rozhodně patří. Rodiče i děti se dozvědí o netradičních pomůckách pro malé kuchaře, užijí si soutěže, minikurzy pro děti i vystoupení dětské kuchařské hvězdy.

„Za zmínku rozhodně stojí také Módní dům, kde si mohou zájemci nechat potisknout zástěru, tričko i další typy oblečení do kuchyně. Prezentovat se zde budou i výrobci exkluzivních nožů a dalšího vybavení, bez kterého se žádný kuchař neobejde,“ uzavírá Dana Drásalová.

Datum: 15.7.2019 9:18:00

Mohlo by vás zajímat

Vybíráme z firem

 

Facebook


Fotogalerie

VIDEO

Vyhledat můj veletrh

Areál výstaviště