Přejdi na obsah | Přejdi na menu | Přejdi na vyhledávání

GO
16.-19.1. 2020

Mezinárodní veletrh průmyslu cestovního ruchu

REGIONTOUR
16.-19.1. 2020

Mezinárodní veletrh turistických možností v regionech

Gastro Junior Brno jede na plné obrátky, hostem je cukrářský mistr světa

 

Prestižní soutěž nových talentů pro gastronomii letos slaví jubilejní 25. ročník. Mezinárodního mistrovství České republiky Gastro Junior Brno – Bidfood Cup se v pavilonu P účastní rekordních 125 žáků odborných škol. Až do neděle se bude bojovat v šesti kategoriích: kuchař, cukrář, číšník, barman, barista a poprvé také teatender neboli odborník na přípravu čaje.






Novou podobu soutěže na zahájení přiblížil Miroslav Černík z prezídia České barmanské asociace. Původní kategorie číšník se rozšířila již do čtyř oborů a naprostou novinkou je týmová soutěž určená číšníkům ve spolupráci s teatenderem nebo baristou. Úkolem týmu je ukázat, jak si představuje moderní obsluhu u tří různých typů stolů – kavárenského, restauračního a halového. V soutěži předvedou nejen odborné profesní znalosti, ale i jazykovou vybavenost, protože polovina našich hostů přijíždí ze zahraničí a mluví zpravidla anglicky nebo německy. Jeden z komisařů proto bude vystupovat jako zahraniční host.

„Týmovou soutěž budeme podporovat i v příštích ročnících, kdy uvažujeme o rozšíření týmů o další kategorie včetně kuchařů a cukrářů. Chceme do obsluhy vnést více modernosti a ukázat, jak by měl servis v moderní gastronomii vypadat, a to s ohledem na reálnou situaci v našich restauracích. Cílem soutěže je přilákat do oboru více mladých lidí a motivovat je tak, aby nová generaci dále pozvedla úroveň naší gastronomie,“ prohlásil Miroslav Černík a do nadcházející barmanské části soutěže popřál finalistům pevnou ruku a hezké, chutné a kreativní koktejly.

Účastníky finálového klání pozdravil také obchodní ředitel společnosti Veletrhy Brno Jan Kuběna, který zdůraznil, že dějištěm finále Mezinárodního mistrovství ČR je po celých 25 ročníků brněnské výstaviště. Popřál všem účastníkům pevné nervy a mnoho úspěchů jak v soutěži, tak v jejich budoucí kariéře.

Prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR Miroslav Kubec na zahájení ocenil dlouhou tradici a vysokou úroveň této akce: „Je to krásná příležitost vyzkoušet si, co nového jsme za rok zjistili a co se změnilo v našem oboru, kam až jsme se posunuli. Věřím, že všichni, ať už my komisaři a organizátoři nebo vy soutěžící a hosté, si tyto čtyři dny krásně užijeme.“

Na zahajovací ceremoniál navázala prezentace špičkového cukrářského umění. Pozvání na výstaviště přijal mistr světa v cukrářství Mieczysław Chojnowski, který je v Brně pravidelným hostem a věnuje se přípravě mladých talentů.

 

Datum: 17.1.2019 14:26:00

Mohlo by vás zajímat

Vybíráme z firem

 

Facebook


Fotogalerie

VIDEO

Vyhledat můj veletrh

Areál výstaviště