Přejdi na obsah | Přejdi na menu | Přejdi na vyhledávání

GO
17.-20.1. 2013

Mezinárodní veletrh průmyslu cestovního ruchu

REGIONTOUR
17.-20.1. 2013

Mezinárodní veletrh turistických možností v regionech

Na GO je k vidění i špičková gastronomie

 

Mezinárodní mistrovství ČR mladých kuchařů, cukrářů a číšníků se na brněnském výstavišti koná každý rok, ale součástí veletrhů cestovního ruchu se letos stalo poprvé. Návštěvníci pavilonu F tak mohou vedle exotických destinací zavítat i do světa, kde se jídlo stává jedinečným chuťovým a estetickým zážitkem. 

Soutěž mladých gastronomických odborníků Gastro Junior Brno – Bidvest Cup se koná již podevatenácté a svou tradicí, propracovaností a odbornou úrovní nemá v okolních zemích obdoby. Pravidelně se jí účastní více než čtyřicet tuzemských odborných škol, z nichž každá vysílá do boje jen ty nejlepší z každého oboru. Ti nejprve projdou sítem dvou regionálních kol, takže v Brně na třídenním finále měří síly už jen absolutní špička. Nejinak je tomu v letošním roce, kdy se k českým soutěžícím připojili i reprezentanti vybraných škol ze Slovenska a Polska. Celkem v pavilonu F předvádí své umění 90 mladých kuchařů, cukrářů a číšníků ze 46 odborných škol. „Letošní ročník probíhá podobně jako předešlé, ale poprvé jsme v pavilonu společně s vystavovateli. Díky tomu může soutěže zhlédnout více lidí i z řad návštěvníků veletrhu, což je určitě dobře,“ říká říká Eva Bílá ze Střední školy potravinářské, obchodu a služeb Brno, která je tradičním organizátorem finálové soutěže.  

Přestože všichni finalisté předem znají rámcové zadání a dlouhodobě se na svůj výkon připravují, o napětí nikdy není nouze. Starají se o ně tajné suroviny, které jsou vždy překvapením komise. Například v kategorii kuchař – kuchařka všichni dobře vědí, že budou připravovat vepřovou pečeni, ale teprve 20 minut před začátkem si ze spotřebního koše vylosují dvě tajné suroviny, které musejí do pokrmu zapracovat. Podobnou tajenku řeší také cukráři a cukrářky, jejichž úkolem je připravit teplý či studený moučník z bramborového těsta s použitím předem neznámé suroviny. Bez tajných surovin se obejde pouze soutěž číšníků a servírek, kteří musejí před zraky hostů připravit teplý moučník s oloupáním a úpravou jablka a podat k němu šumivé víno. I tady se ovšem prověřuje schopnost improvizace, a to v rámci jazykové zkoušky v podobě komunikace s hostem v angličtině, němčině nebo ruštině.

Záštitu nad soutěží Gastro Junior Brno – Bidvest Cup 2013 převzali ministr školství Petr Fiala, primátor města Brna Roman Onderka a kontinentální ředitel Světové asociace kuchařských spolků pro střední Evropu a prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR Miroslav Kubec. Generálním partnerem je společnost BIDVEST Czech Republic a hlavním sponzorem společnost InterGast Praha.

GO - REGIONTOUR 2013

Mohlo by vás zajímat

Vybíráme z firem

 

Facebook


Fotogalerie

VIDEO

Vyhledat můj veletrh

Areál výstaviště