Přejdi na obsah | Přejdi na menu | Přejdi na vyhledávání

ANIMAL TECH
25.-28.4. 2021

Mezinárodní veletrh pro živočišnou výrobu

Nejlepší mladá kuchařka je ze Slavkova

 

Mistryní ve vaření z regionálních potravin se na brněnském výstavišti stala Soňa Hegrová z Integrované střední školy Slavkov u Brna. V konkurenci osmi perfektně připravených mladých kuchařek a kuchařů zvítězila ve finálovém klání gastronomické soutěže, kterou podporuje Jihomoravský kraj.


Finále 3. ročníku gastronomické soutěže mladých odborníků O putovní pohár hejtmana Jihomoravského kraje probíhalo přímo před zraky návštěvníků Národní výstavy myslivosti v pavilonu G1. Speciální kuchařské studio v pondělí přivítalo sedm reprezentantů šesti gastronomických škol z Jihomoravského kraje, které doplnila studentka střední odborné školy ze slovenské Dunajské Stredy. Klání bylo velmi napínavé a odborná porota, v níž zasedli třeba MasterChef Petr Jonáš nebo známý šéfkuchař Miroslav Vrábel, neměla vůbec snadnou práci. Mladí kuchaři a kuchařky podle nich byli na soutěž výborně připraveni a zejména výsledky na čele byly velmi vyrovnané. Z vítězství se nakonec radovala Soňa Hegrová z Integrované střední školy Slavkov u Brna, stříbro vybojoval Lukáš Křikava ze Střední školy Brno – Charbulova a bronz získala Kateřina Bohunová ze Střední školy gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec.

Tématem třetího ročníku gastronomické soutěže bylo vaření ze sezónních a regionálních potravin. Hlavní složkou pokrmu musela být vepřová panenka a povinné bylo také využití sušeného ovoce a ořechů, ale další už záleželo na kreativitě mladých kuchařů, kteří hodně uplatnili třeba sezónní zeleninu. Každý soutěžící připravil čtyři porce, tři pro porotu a jednu k vystavení. Pod ruce jim při tom koukali nejen návštěvníci pavilonu G1, ale především porotci, takže se vedle časového limitu museli vypořádat hlavně s velkým stresem. Součástí hodnocení byla i vizuální stránka, pečlivost při servírování nebo schopnost udržet jídlo v náležité teplotě.

Kuchyňské studio v pavilonu G1 nezahálí ani v dalších dnech. V úterý 14. května zde probíhá prezentace středních odborných škol Jihomoravského kraje vzdělávajících v oboru cukrář. Ve středu 15. května předvedou návštěvníkům své umění studenti jihomoravských středních škol v oboru zahradník.

Datum: 14.5.2019 10:45:00

Současně také

Mohlo by vás zajímat

Vybíráme z firem

 

Facebook

Fotogalerie

Video

Vyhledat můj veletrh

Areál výstaviště