Přejdi na obsah | Přejdi na menu | Přejdi na vyhledávání

SALIMA
28.2. - 2.3. 2012

Mezinárodní potravinářský veletrh

Ministr předal deset cen ZLATÁ SALIMA 2012

 

Ocenění pro nejlepší exponáty ročníku převzali úspěšní vystavovatelé na slavnostním zahájení veletrhu z rukou ministra zemědělství Petra Bendla. O výsledcích tradiční soutěže rozhodla odborná hodnotitelská komise pod vedením ústředního ředitele Státní zemědělské a potravinářské inspekce Jakuba Šebesty.

V sekci potravinářské a zemědělské produkty bylo oceněno sedm exponátů, které podle Jakuba Šebesty natolik převyšovaly ostatní přihlášené výrobky, že komise o jejich vítězství rozhodla prakticky jednohlasně.

V kategorii alkoholických a nealkoholických nápojů uspěla medovina Včelovina Original. Výrobce a vystavovatele Včelco s. r. o. Jedná se o čistě přírodní produkt bez konzervantů a stabilizátorů, vyrobený tradiční recepturou ze tří druhů medu – lipového, slunečnicového a řepkového. Komise ocenila také velmi plnou chuť této medoviny s velmi jemným dotykem včelího plástu.

Mezi masnými surovinami a výrobky se prosadily dva výrobky  z řeznictví a uzenářství JANÍČEK – ČUPA. Židlochovickou Zlatou paštiku charakterizuje nezaměnitelná lahůdková chuť a dobrá roztíratelnost, porotci ocenili také harmonickou chuť vepřových jater, špeku a vepřového masa. Dalším oceněným exponátem tohoto vystavovatele je Židlochovický pršut z kotlety - excelentní trvanlivý masný výrobek, vyrobený z vepřové kotlety. Specialita pro labužníky se krájí na tenké, jemné plátky a výborně se doplňuje s moravskými víny.

V kategorie ovoce, zelenina a racionální výživa zvítězil Crispy Bread - Křehký plátek s rajčetem a bazalkou od společnosti POEX Velké Meziříčí, a. s. Křehký cereální plátek je balený do praktického a atraktivního obalu a jemné dochucení rajčaty a bazalkou připomíná italskou kuchyni.

Komise hodnotila také exponáty přihlášené v kategorii koření, přísady, sůl, rýže a těstoviny. Zde uspěla firma BONECO a. s. a její Dětský kečup extra, který je vyroben s velkým podílem vysoce kvalitního rajčatového protlaku. Jak zdůrazňuje posudek, obsah jedlé soli je v tomto výrobku oproti standardním kečupům redukován. Společnost BONECO zároveň zvítězila v kategorii hotová jídla, polévky, omáčky, lahůdkářské výrobky, zmrazené pokrmy. Komisi oslovila její Vaječná pomazánka s vysokým obsahem vařených, jemně nakrájených vajec, spojených lahodnou ochucenou majonézou. Pomazánka je vhodná pro plnění baget, zdobení chlebíčků, aspiků a dalších lahůdkářských výrobků. Hodí se také pro bezlepkovou dietu a byla oceněna i jako regionální potravina.

Jediný zahraniční potravinářský výrobek se letos prosadil v kategorii káva, čaj, kakao. Jde o černý cejlonský listový čaj New Vithanakande – President, jehož producentem je společnost J.Finch Ltd.  A v Brně ho vystavuje Josef Pěnkava, Honorární konzulát Sri Lanky v ČR. Jde o černý cejlonský čaj nejvyšší kvalitativní kategorie a speciálního vzhledu, připravený pouze z terminálního pupenu s minimem dřevité hmoty. Vyniká také speciální medovou vůní a plnou barvou v nálevu.

Další tři Zlaté Salimy byly uděleny ve strojírenské sekci, kde exponáty posuzovala samostatná komise. V kategorii potravinářské stroje a technologie zvítězil podlahový systém UCRETE®, který vyrábí společnost BASF a vystavuje fima BASF Stavební hmoty Česká republika s. r. o. Jde o mikrobiálně bezpečný produkt se širokým využitím, vysokou odolností a snadnou opravitelností.

V kategorii zařízení prodejen byl oceněn nářezový stroj BIZERBA GSP H Ceraclean výrobce BIZERBA GmbH & Co.KG a vystavovatele BIZERBA Váhy a systémy s. r. o. Komise ocenila inovativní řešení nabízející dokonalé provedení, snadnou čistitelnost, mikrobiální bezpečnost, dokonalý řez s nízkým třením a v důsledku také snížení spotřeby energie.

Speciální kategorie patřila strojům a zařízením pro zpracování hroznů. Radovat se mohli ve společnosti NEREZ Blučina s. r. o., protože cenu získal jejich vinifikátor VSH-10. Jeho originální řešení pro jemnou manipulaci s rmutem zajišťuje vysokou kvalitu vína.

Na slavnostním večeru se udělovalo také Čestné uznání generálního ředitele společnosti Veletrhy Brno. Získal je exponát BETAchléb z ječmene, který vyrábí firma SEMIX PLUSO, spol. s r. o. BETAchléb z ječmene je vyroben podle originální receptury českého výrobce. Jak vyplývá z posudku komise, má hedvábně vláčnou střídku a lahodnou chuť, na kůrce i uvnitř střídky jsou patrná celá ječmenná zrna. Významným zdravotním benefitem je obsah betaglukanů – rozpustné vlákniny s prokazatelně  pozitivním vlivem na hladinu cholesterolu v krvi.

SALIMA 2012

Vybíráme z firem (2016)

 


 

Fotogalerie

Video

Mohlo by vás zajímat

Vyhledat můj veletrh

Areál výstaviště