Přejdi na obsah | Přejdi na menu | Přejdi na vyhledávání

Národní výstava myslivosti
11.-14.5. 2017

Národní výstava myslivosti

Jak na výživu dětí

 

V souvislosti s prezentací regionálních potravin proběhly na pódiu pavilonu G1 dvě přednášky zaměřené na zásady výživy dětí a mládeže, výživová doporučení a školní stravování.


Nejen nedostatek pohybových aktivit, ale i nezdravé stravování způsobují rostoucí výskyt obezity již v mladším školním věku. Proto je podle odborníků třeba zesílit osvětu a jedna z těchto akcí proběhla také na brněnském výstavišti, kam o víkendu zamířilo hodně rodin s dětmi. Na nejčastější chyby ve výživě dětí upozornil Michal Šindler z Ústavu podpory a ochrany zdraví LF MU v Brně. Především je podle něj třeba upřednostňovat kvalitní a čerstvé suroviny nejlépe z regionálních zdrojů a zdravé způsoby tepelné úpravy. Pokud se přece jen smaží, měla by se dodržovat horní hranice teploty 180°C, ve fritéze dbát na pravidelné výměny oleje a nepoužívat poškrábané nádobí. Obecně v dětské výživě stále chybí dostatek ovoce a zeleniny a zvýšit by se mělo také zastoupení ryb a drůbeže, zatímco jateční maso stačí zařadit na jídelníček dvakrát či třikrát týdně. Naše gastronomie podle Michala Šindlera podléhá zbytečným stereotypům a často postrádá třeba vnitřnosti, které jsou důležitým zdrojem vitamínů B. Naopak by se v dětské výživě měl snížit podíl sladkostí a tuků. „Zde často selhává funkce rodiny, která by měla vést děti ke zdravému životnímu stylu. Ale dnes se doma vaří jen málo, děti se stravují v rychlém občerstvení a jejich pokrmy se vyznačují nadbytkem tuků, cukrů a soli,“ říká odborník.

O možnostech ovlivnit výživu dětí přímo ve školách informovala prezentace spoluautorky projektu „Pohyb a výživa“ Veroniky Březkové. Program, který chce navodit pozitivní změny v pohybovém a výživovém režimu žáků prvního stupně, byl v letošním roce pokusně ověřen na 33 základních školách různých typů. Ve srovnání s jinými aktivitami tento projekt jednoduchým a srozumitelným způsobem vysvětluje zásady správného stravování dětem i rodičům. Navíc je propojen se školní jídelnou, kam zavádí některé zajímavé novinky jako nabídku obyčejné vody vedle slazeného čaje. Některé školy začínají také s přípravou svačinek, protože chybou stravování mnoha dětí je právě absence dopoledních svačin nebo jejich nevhodná náhrada třeba sladkostí. Vůbec poprvé je v tomto projektu definována také pyramida pohybu pro děti, která doplňuje známou pyramidu výživy. Veškeré edukační materiály k projektu „Pohyb a výživa“ jsou volně dostupné na www.pav.rvp.cz

Datum: 27.6.2015 10:10:00

Souběžně také

Mohlo by vás zajímat

Vybíráme z firem

 

Fotogalerie

Video

Vyhledat můj veletrh

Areál výstaviště