Veletrhy Brno byly vyhlášeny jako společensky odpovědná firma

Tisková informace, Brno, 23.11.2015

Generální ředitel Jiří Kuliš převzal dne 19.11.2015 od hejtmana Michala Haška cenu za 2. – 3. místo v soutěži „Společensky odpovědná firma Jihomoravského kraje“. Společnost byla oceněna zejména za odpovědné chování v oblasti zaměstnaneckých vztahů, životního prostředí, příspěvku ke vzdělávání, podpoře komunity a společensky prospěšné činnosti v oblastech kultury a sportu.

Co je společenská odpovědnost firem (Corporate Social Responsibility – CSR) ?

Společenská odpovědnost firem (Corporate Social Responsibility je důležitým aspektem strategického chování firem. V rámci tohoto konceptu se podnik chová odpovědně nejen v oblasti obchodních rozhodnutí a strategie, ale také v oblasti životního prostředí a sociálního dopadu fungování firmy.

Role podniků ve společnosti se v současné době mění. Veřejnost je posuzuje a hodnotí nejen podle kvality jejich služeb a produktů, ale také podle míry odpovědnosti jejich působení ve společnosti. Odpovědné chování tak firmě přináší kromě větší loajality jejích zaměstnanců také posílení hodnoty značky a dobrou pověst, dobré vztahy v rámci regionu a v neposlední řadě významný potenciál pro řešení možných krizových situací. Společensky odpovědné chování podniku je dlouhodobou investicí do jeho celkového rozvoje.

Společenská odpovědnost znamená udržení si ekonomického úspěchu a získání konkurenční výhody tím, že firma buduje svou dobrou pověst a získává důvěru lidí, kteří v ní pracují či žijí v komunitě, kde firma podniká. Zákazníci od společnosti očekávají nejen kvalitní výrobky a služby, ale také, že bude na trhu důvěryhodným dodavatelem s dobrou pověstí. Dodavatelé společnosti zase chtějí prodávat takovým zákazníkům, kteří se k jejich výrobkům či službám vracejí a za produkty platí v daných termínech. Lidé a komunita, kde daná společnost působí, chtějí vědět, že se firma chová odpovědně ke společnosti i k okolnímu prostředí.

Mgr. David Pokorný
Veletrhy Brno, a.s.