Silnější podpora pro veletrhy

Vůbec první Global Exhibitions Day (GED) se blíží: Koná se již zítra, 8. června 2016 a jeho cílem je podpořit globální veletržní průmysl, zvýšením povědomí o důležitosti tohoto odvětví. Veletrhy, výstavy či kongresy totiž generují další příležitosti pro podnikání a jsou na ně navázána pracovní místa i v dalších oborech ekonomiky. V celosvětovém měřítku utratí ročně návštěvníci a vystavovatelé více než 100 miliard € během své účasti na veletrhu – tedy přímo na výstavišti, ale také v hotelích či restauracích. V celosvětovém měřítku je 700.000 lidí, kteří jsou přímo navázání na veletržní průmysl.

Global Exhibitions Day je také oslavou odborníků pracujících v tomto odvětví a impulsem pro novou generaci, která posune veletržnictví opět o kus dále. GED pořádá UFI společně se svými partnery z celého světa. "Jsme velmi potěšeni vynikající podporou od více než 30 asociací, desítek členů UFI, organizátorů, veletržních správ, poskytovateli veletržních služeb a stovek jednotlivců," řekl prezident UFI Sergej Alexejev.

Německé veletrhy i nadále vzkvétají

Německé veletrhy pokračovaly v růstu také v roce 2015. Téměř 173 tisíc vystavovatelů se zúčastnilo 164 mezinárodních a národních veletrhů, které tvoří základ pro statistiky AUMA (Sdružení německých veletrhů). Účast je o 2% vyšší než v předchozím roce. Bylo objednáno o 1,1% více výstavní plochy, celkový počet je tak 6,25 milionu metrů čtverečních. Počet návštěvníků vzrostl o 2,6% na téměř 9,8 milionu. „Německé veletrhy tak potvrdily svou roli jednoho z nejdůležitějších informačních kanálů pro decision makers,“ zdůraznil Walter Mennekes, předseda AUMY. „V roce 2016 očekáváme další nárůst v rozsahu 1 až 2%. Němečtí organizátoři veletrhů a výstav tak vyhlížejí do budoucna s mírným optimismem,“ dodal Mennekes.

Pro růst je důležité, že se vyvíjejí nové veletrhy a nové aktivity pro zákazníky, zejména v oblastech jako jsou digitální služby. Do roku 2019 investují německé veletržní správy zhruba 900 milionů eur do modernizace a rozšiřování výstavních pavilonů a ploch.

Zdroje:  www.auma.de ,  www.ufi.orgUFI – Globální asociace veletržního průmyslu

Ing. Jiří Erlebach