Přejdi na obsah | Přejdi na menu | Přejdi na vyhledávání

MBK
28.2. - 2.3. 2012

Mezinárodní veletrh mlynářství, pekařství a cukrářství

Soutěž mladých pekařů odstartovala, zítra proběhne pokus o rekord

 

Dnes dopoledne byl v pavilonu P zahájen 17. ročník dovednostní soutěže „Český pekař roku 2012 - kategorie junior“.  O titul a vítězný pohár od společnosti Diamant bojuje patnáct studentů a studentek ze sedmi středních odborných škol a středních odborných učilišť v České republice, konkrétně z Brna, Jeseníku, Kroměříže, Nové Paky, Pardubic, Prahy a Smiřic.

„Dnes soutěžící dělají pšeničnožitné chleby, pak velké chodské tlačené koláče a vánočky,“ upřesňuje Hana Nykodymová, jedna z hlavních organizátorek soutěže a vyučující na Střední škole potravinářství a služeb v Pardubicích. „Zítra se bude péct běžné pečivo, jako jsou housky a rohlíky. Soutěžící budou mít za úkol zhotovit 60 tvarů, z toho čtyři druhy po patnácti kusech. Patnáct kusů musí být housky, které budou měřeny na čas. Šest nejlepších soutěžících bude vybráno a v odpoledních hodinách zkusí vytvořit nový rekord v pletení housek,“ říká organizátorka s tím, že pokus o rekord v pletení pletýnek na čas začne pod odborným dohledem pelhřimovské agentury Dobrý den zítra ve 14:30 hodin a slavnostní vyhlášení výsledků soutěže mladých pekařů proběhne o půl hodiny později, tedy v 15:00.

Národní soutěž mladých pekařských talentů, stejně tak jako soutěž o mistrovské řemeslné ztvárnění pekařského a cukrářského výrobku, pořádá Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v České republice. Součástí veletrhu SALIMA je tato prestižní soutěž  přes svoji mnohaletou historii teprve podruhé. „Je dobře, že odborná i široká veřejnost a především mladí lidé na vlastní oči vidí, co všechno se s těstem dá udělat. Tuto prezentaci je možné vzít také jako propagaci řemesla, které je v dnešní době tak trochu upozaděné,“ říká Hana Nykodymová. A přitom podle Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR je současná nabídka pekařského sortimentu na pultech obchodů nejlepší v historii a český pekařský trh je jeden z nejvyspělejších v Evropě.

Pekařský obor se za uplynulých dvacet let významně proměnil. Je dnes plně privátní, velké výrobny oživily malé řemeslné pekárny, došlo k modernizaci výrobního zařízení. Prostřednictvím nových technologií, surovin a přísad reagovali pekaři na rychle se měnící tržní prostředí a spotřebitelské preference. Počet pekáren u nás se pohybuje kolem 760, přičemž 60 z nich jsou velké pekárny a na 700 je pekáren řemeslných. Roční tržby činí 25 miliard korun, v oboru pracuje na 20 tisíc zaměstnanců.      

MBK 2012

Vybíráme z firem

 



 

Fotogalerie

Video

Mohlo by vás zajímat

Vyhledat můj veletrh

Areál výstaviště