Přejdi na obsah | Přejdi na menu | Přejdi na vyhledávání

GO
18.-21.1. 2018

Mezinárodní veletrh průmyslu cestovního ruchu

REGIONTOUR
18.-21.1. 2018

Mezinárodní veletrh turistických možností v regionech

Skončila soutěž nejlepších kuchařů, cukrářů a číšníků z našich škol

 

V rámci doprovodného programu veletrhů GO a REGIONTOUR se v Brně uskutečnilo třídenní 23. mezinárodní mistrovství ČR mladých kuchařů, cukrářů a číšníků Gastro Junior Brno – Bidvest Cup 2017. Své umění předvedlo 77 soutěžících z několika desítek odborných škol celé České republiky a navíc i z italského města Como a slovenského města Horný Smokovec.


Třídenní klání bylo velmi napínavé, soutěžící pracovali s vylosovanými tajnými surovinami a neméně náročné bylo hodnocení jejich výkonů. V kategorii kuchař se mezi nejlepší probojovali pouze muži a zvítězil Vojtěch Petržela z SOŠ a SOU Polička. Druhé místo vybojoval Josef Stružík ze Soukromé HS Bukaschool Most a třetí skončil Filip Jarý ze SŠ gastronomické a hotelové Braník. Porota kategorie cukrář udělila první místo Botakoz Ajpkaljevě, studentce SŠ obchodu, řemesel a služeb Ústí nad Labem. Stříbrným cukrářem se stal loňský vítěz Tomáš Horký ze Soukromé HŠ Bukaschool Most a bronz si z Brna odváží Tereza Nováková ze SŠSS Ostrava-Hrabůvka. Prvenství v soutěži číšníků a servírek obhájila „domácí“ Pavla Střílková ze SŠ Brno, Charbulova. Další medailové příčky patří Dianě Dvořákové z Hotelové školy Bohemia Chrudim a Marku Henzlovi ze Soukromé HŠ Bukaschool Most. Opět se udělovala také Cena Jaroslava Flódera pro objev roku určená soutěžícímu, který se neprobojoval na nejvyšší příčky, ale přesto porotu něčím zaujal. Letos ji získal mladý kuchař Jan Krátoška ze SŠ obchodu, služeb a řemesel Tábor. Podruhé se na soutěži Gastro Junir Brno – Bidvest Cup vyhlašovala nejúspěšnější škola, která obsadila všechny tři soutěžní kategorie. V součtu výsledků soutěžících z kategorií kuchař, cukrář a číšník získala nejvíce bodů Soukromá hotelová škola Bukaschool Most.

Soutěž je nejprestižnější svého druhu u nás a potvrzuje vysoké kvality tuzemské odborné přípravy. S úrovní letošního ročníku byl velmi spokojen prezident Asociace kuchařů a cukrářů České republiky a kontinentální ředitel Světové asociace kuchařů WACS Miroslav Kubec, který osobně pogratuloval soutěžícím i poděkoval partnerům. „Z průběhu letošní soutěže mám velkou radost a velice si vážím všech, kteří jste s námi v Brně strávili tři dny a samozřejmě i další čas přípravou. Je moc hezké vidět, že stále máme dost lidí, kteří v oboru dělají něco více, než musí. Jenom tímto způsobem můžeme gastronomii v naší zemi posunout někam dál,“ prohlásil na slavnostním vyhlášení výsledků.

Za spolupořadatele soutěže společnost Veletrhy Brno na ceremoniálu promluvil ředitel veletrhů GO a REGIONTOUR Miloň Mlčák, který potvrdil, že brněnské výstaviště chce být partnerem soutěže i do budoucna. Současně vyzdvihl práci organizačního týmu, díky kterému má soutěž skutečně vysokou profesionální úroveň. Také zástupce generálního partnera společnosti Bidvest Marek Svoboda poděkoval všem, kteří na přípravě soutěže pracovali celý půlrok: „Jsem rád, že je to nejprestižnější soutěž v této zemi a že jsme mohli navázat na projekt Kulinářské umění, do něhož je dnes zapojeno již přes 50 škol. Také kuchařská část této soutěže respektovala zadání Kulinářského umění a viděli jste, že tajné koše byly smysluplné.“ Milým hostem slavnostního vyhlášení výsledků byla herečka, moderátorka a kuchařka Markéta Hrubešová, která provázela celou soutěží. Na závěr poděkovala za pozvání a zvláště ocenila práci organizátorů soutěže a všech pedagogů, kteří se věnovali přípravě soutěžících. „Bylo pro mne ctí strávit tu s vámi tři dny a měla jsem obrovskou radost z vašeho nasazení.“

Datum: 22.1.2017 17:45:00

Mohlo by vás zajímat

Vybíráme z firem

 

Facebook


Fotogalerie

VIDEO

Vyhledat můj veletrh

Areál výstaviště