Přejdi na obsah | Přejdi na menu | Přejdi na vyhledávání

GO
18.-21.1. 2018

Mezinárodní veletrh průmyslu cestovního ruchu

REGIONTOUR
18.-21.1. 2018

Mezinárodní veletrh turistických možností v regionech

Ochutnejte celý svět. Doopravdy

 

GO a Regiontour, to je také dobré jídlo a pití. Letos si obého užijete doslova do sytosti. K ochutnání bude špičková gastronomie v podání hvězdných brněnských restaurací, speciální koktaily, ale také cvrčci. A samozřejmě skvělé víno a pivo.

 

Regionální dobroty

Už tradičně je součástí veletrhů festival krajových specialit a regionálních výrobků a potravin RegFoodFest. V pavilonu P tak zavoní klobásky, sýry, koláčky, na co si vzpomenete. Dobroty bude možné nejen ochutnat, ale odnést si své favority i domů.

 

Hvězdní kuchaři vaří a vy můžete vyhrát jejich menu

Martin Babica a Noritada Saito z restaurantu Koishi. Foto: Oldřich Hrb, archiv Koishi


Špičkovou gastronomii na veletrhy přivedou vyhlášené brněnské restaurace. Na místě šéfkuchaři z Koishi, Pavillonu, Signature a mnoha dalších vykouzlí svoje degustační menu. Kdo bude chtít, za zvýhodněnou cenu si je koupí, ale speciální pokrmy bude možné vyhrát v soutěžích na Facebooku GO a Regiontour. A co třeba bude k ochutnání? Martin Babica z Koishi chystá Thai Bouillabaisse z ryb, mořských plodů, marinované shiitake nebo pak choi, k tomu se bude podávat Chardonnay 2015 z vinařství Nepraš. Borgo Agnese zvolilo Veltlínské zelené 2015 zemské Arte Vini z Nového Šaldorfu, aby doplnilo skvělou tresku s pórkem a bernskou omáčkou Lukáše Greguše a Tomáše Jangla. Restaurace Konfit a její šéfkuchař Vlastimil Prchal nabídne jemně pikantní zadělávané dršťky doladěné kabinetním moravským muškátem ze sklepů vinařství Sonberk.

 

Dejte si koktail Rychlík směr Břeclav či Nezůstaneme na noc?

Přímo veletrh se chystají speciální koktaily. „Nezůstaneme na noc?“, zní jeden ze sloganů GO a Regiontour a stejný název ponese i speciální drink. Z mott vyjdou i další koktaily. Na místě je vytvoří skvělý barman Martin Hoffmann, který dlouhá léta mixoval drinky v opěvovaném baru Super Panda Cirkus. V nabídce tak bude třeba nealko Rychlík směr Břeclav, heřmánkový fizz 2 míle západně nebo třešňový 20 minut zpoždění. Určitě se na zastavte v baru, který ponese název 5. nástupiště a najdete jej v pavilonu F.

 

Káva jako za první republiky

Barista Adam Toubil, trojnásobný držitel titulu Mistr kávy. Foto: Marie Schmerková

 

V pavilonu P zavoní i káva. Na stánku města Brna ji bude připravovat trojnásobný Mistr kávy Adam Troubil. Ten se také dvakrát denně rozpovídá o černém moku a jeho přípravě za první republiky. „Byla to poměrně drahá surovina. Většinou byla v koloniálech k dostání jen zelená káva, kterou si potom lidé pražili doma sami, postupně si pár větších obchodníků pořídilo pražírny,“ popisuje barista. Jeho umění ochutnají šťastlivci, kteří vyhrají soutěž. Prvorepublikovou kavárnu najdou zájemci i v expozici Východních Čech.

 

Cvrček je fajn

Kuchař Milan Václavík dovede upravit cvrčka, červíky i škorpiona. Foto: Archiv M. Václavíka

 

 Kdo stojí o opravdu velké zážitky, nechť zamíří do pavilonu F, kde se svými specialitami bude čekat kuchař a velký cestovatel Milan Václavík. Ten se dlouhodobě zabývá extrémní kuchyní a odvážlivcům nabídne třeba cvrčky. „Hmyz je úžasně výživný, obsahuje bílkoviny a to někdy až ve čtyřech pětinách své váhy. Ve většině zemí světa ho jedí úplně běžně, možná se stane potravinou budoucnosti,“ předvídá Václavík. Ale nabídne i maso krokodýla, štíra nebo sklípkana.

 

Vůně Arábie

Pokud nejste až takovými příznivci exotiky, ale chcete přece jen chcete něco jiného než knedlo-zelo-vepřo, udělejte pár kroků dál k veletržní verzi vyhlášené brněnské restauraci Klubu cestovatelů. Tady vás omámí vůně a chutě Arábie.

 

Vinné perly jižní Moravy

Dobré jídlo je potřeba spláchnout neméně skvělým pitím. A když jsme na jižní Moravě, proč ne vínem? Těch bude k ochutnání hned několik. Svoje skvosty přiveze Rajhradské klášterní, které navazuje na tradici benediktýnských pěstitelů z 13. století. Mladé vinaře zastoupí třeba Vinařství Cigánek. Na stánku znojemské oblasti se bude nalévat víno z vinařství Schwarz. Na veletrhy zavítá i Vinselekt Michlovský, rakvická společnost ověnčené desítkami ocenění. A protože mnoho návštěvníků přijede na GO a Regiontour autem, určitě ocení nealkoholická vína, jejichž výrobě se Michlovský začal věnovat jako první v Česku.

 

Pivní legendy i speciály

Komu chutná více pivo, ani ten nepřijde zkrátka. A je jasné, že nejlepší bude zamířit k těm nejpovolanějším – na stánek Plzeňského kraje. Tady se budou ochutnávat poklady v podobě Plzeňského Prazdroje, Chodovaru a Purkmistra. Již několik let se těší oblibě minipivovary. Speciály přivezou například východočeské a olomoucké malé pivovary, Znojemsko doporučí krumlovský Rokiten. A porovnat můžete se slovenskými zlatavými moky.

 

Dobroty, mňamky z regionů


Uďobávat, ochutnávat, nechat se překvapovat bude možné vlastně téměř všude. Že na stánku nabídnou krajové speciality, avizují představitelé Zlínského, Moravskoslezského nebo Bratislavského kraje. Pokud půjdete okolo jihočeské expozice, můžete okusit tamní vyhlášené masopustní koblihy. Tvarůžky zavoní od Olomouce, tady dokonce i jídla s přídavkem levandule. A aby vytrávilo, zakončete svoji „tour“ třeba s miroslavskou meruňkovicí.

 

Gastronomické talenty


Jaké jsou dnešní trendy v gastronomii, mohou zájemci sledovat na tradiční součásti veletrhů Gastro Junior Brno – Bidfood Cupu. Jde o klání kuchařů, cukrářů, číšníků, barmanů a baristů do 23 let a letos se koná již po čtyřiadvacáté. Jedná se o velkou pódiovou show postavenou na pohotovosti a kreativitě soutěžících. Třeba kuchaři a cukráři svoje úkoly předem vůbec neznají, výzvou je pro ně tajemný black box se surovinami, které budou muset ve svém menu zakomponovat. Pořadatelé podobně napínají i účastníky dalších oborů. „Hrou“ dovedností a nervů bude po celé čtyři dny provázet herečka a skvělá kuchařka Markéta Hrubešová.

Datum: 17.1.2018 7:23:00

Mohlo by vás zajímat

Vybíráme z firem

 

Facebook


Fotogalerie

VIDEO

Vyhledat můj veletrh

Areál výstaviště