Přejdi na obsah | Přejdi na menu | Přejdi na vyhledávání

Vít Mareš: Ovce i kozy do české krajiny prostě patří

 

Jarních agrárních veletrhů se pravidelně účastní všechny chovatelské svazy. Nejvíce zvířat přiveze do Brna Svaz chovatelů ovcí a koz. Co konkrétně návštěvníci uvidí, jsme se zeptali předsedy svazu pana Víta Mareše.

Už víte, kolik zvířat přivezete letos na veletrh a od kolika chovatelů?
Na základě konzultací a představ z výstavního výboru plánujeme dvě expozice. První bude v pavilonu H a druhá na venkovní ploše. Tomu přizpůsobíme počet vystavených ovcí a koz. Chceme vystavit asi 150 oveček a 100 koz budeme se snažit vystavit všechna plemena, která se chovají v ČR.

Takže návštěvníci uvidí všechny druhy?
Jak jsem zmínil, budeme se snažit ukázat návštěvníkům všechna plemena chovaná v ČR, může se ale stát, že se nám to u plemen, která jsou málopočetná nepovede. Konec března není pro naší výstavu příznivý. V tomto období se rodí většina jehňat a kůzlat a tak se nám řada tradičních vystavovatelů omluví, ale my to zvládneme.

Které plemeno je nejrozšířenější?
Těch početnějších plemen je České republice více. U ovcí je to masné plemeno suffolk a kombinovaná plemena romney a národní plemeno šumavská ovce. U koz jsou nejrozšířenější koza bílá krátkosrstrá, koza hnědá a oblibu získává masné plemeno koza burská.

Chovají se v ČR i nějaká vzácná plemena ovcí a koz?
Vysloveně vzácná plemena ovcí nebo koz se u nás nechovají. Určitě je ale pro nás významné, že se daří s podporou genových zdrojů rozšiřovat chov původní valašské ovce, která byla ještě nedávno velmi ohrožená.

Co zakrslé kozičky, budou?:)
Chovy minikoziček jsou převážně v Čechách, jedná se o malá stáda a s ohledem na období kozlení pravděpodobně v Brně nebudou, ale celá výstava bude jistě svým složením pestrá a přitažlivá.

Na co se můžou návštěvníci ještě těšit -velký ohlas měly loni ukázky stříhání ovcí….
Letos v Brně mistrovství ve stříhání nebude, ale návštěvníci o tuto atrakci jistě nepřijdou. V našem programu počítáme s ukázkami stříže ovcí, návštěvníkům budeme předvádět ruční zpracování vlny předením, plstěním, tkaním, budou si moci prohlédnout i výrobky z ovčí vlny.

A chystáte gastrokoutek a tradiční program s goraly?
Gastrokoutky budou vlastně dva, v tom prvním bude v sobotu a v neděli v pavilonu H předvádět své úžasné kuchařské znalosti mistr Kšána , který předvede bourání a zpracování jehněčího masa, bude vyrábět speciality, které budou návštěvníci moci ochutnat. Před pavilonem H budou mít návštěvníci možnost se občerstvit ve stánku Oveka, které bude prodávat jehněčí a kůzlečí speciality a bude nabízet také řadu pamlsků, které si budou moci koupit domů. V sobotu a v neděli obohatí program Goralé z Košařisek, kteří návštěvníkům ukážou tradiční ovčácké zvyky a dovednosti. 

Jak je to dnes s chovem ovcí a koz, vrací se zpět na venkov?
Ano vrací. Početní stavy ovcí a koz se v posledních letech stále zvyšují. Chovy ovcí plní především úlohu údržby trvalých travních porostů a začínají se rozšiřovat i farmy se zaměřením na produkci mléčných výrobků. Výroba ovčích sýrů nemá u nás takovou tradici jako na Slovensku, proto vítáme tento trend a rozšíření sortimentu ovčích produktů.

Je pravda, že se rozšiřuje chov koz na rodinných farmách…
Chov koz v posledním desetiletí zaznamenal asi největší změny za posledních několik století. Chovatelé přestávají kozy chovat individuálně, což byl do začátku devadesátých let minulého století převládající způsob chovu koz u nás. Na druhé straně se stále rozšiřuje chov na farmách rodinného typu s počty koz od 30 kusů, výjimkou nejsou farmy s několika stovkami chovaných zvířat s vlastním zpracováním mléka a prodejem výrobků. Ovce i kozy do české krajiny patří, a to nejen do horských oblastí. Postupně svými produkty obohacují nabídku kvalitních potravin, které vznikají v přírodě ve stádech spokojených, pasoucích se zvířat.

Děkujeme za rozhovor!  

Současně také

Mohlo by vás zajímat

Vybíráme z firem

 

Facebook

Fotogalerie

Video

Vyhledat můj veletrh

Areál výstaviště